Agriculture Countryside Crop Cropland 388415

Een bouwproject begint met het kopen van een bouwgrond. Bij de zoektocht hiernaar komt heel wat kijken. En ook al is het liefde op het eerste gezicht, er zijn een aantal zaken waar je best rekening met houdt. Wij helpen je graag op weg.

Ligging en oriëntatie

Weet je al waar je wil wonen? Dicht bij je werk, het openbaar vervoer, scholen, winkels? De ligging van je bouwgrond is heel belangrijk. Ga daarom zeker de buurt verkennen.

Open bouwen richting het zuiden geeft het meeste zonlicht. Kijk daarom hoe de oriëntatie van de bouwgrond is. Bekijk ook zeker de omgeving. Zijn er obstakels die zonlicht blokkeren? Denk maar aan bomen, heuvels en gebouwen.

Prijs

Vraagt de verkoper van de bouwgrond een correcte prijs? Neem zeker eens een kijkje op websites van vastgoedmakelaars, zodat je kan vergelijken met bouwgronden in de buurt. Hou ook rekening met de extra kosten (zie verder).

Stedenbouwkundige voorschriften

Je mag niet zomaar bouwen wat je wil. In de stedenbouwkundige voorschriften kom je te weten aan welke voorwaarden je woning moet voldoen. Bijvoorbeeld het aantal verdiepingen, het type bebouwing (gesloten, halfopen, open), de hoogte van het dak en de plaats van de garage of carport. Om verrassingen te voorkomen, raden we je aan deze voorschriften eerst goed te bekijken.

Bouwverplichting

Aan sommige bouwgronden hangt een bouwverplichting vast. Zo is er de mogelijkheid dat je binnen een vastgelegde termijn moet bouwen. Soms valt het voor dat je de bouwgrond koopt van een bouwfirma. Dan is er de kans dat je verplicht met hen moet samenwerken om je woning te bouwen.

Staat bouwgrond

Bij het berekenen van de kosten en je budget is het niet onbelangrijk ook te kijken naar de staat van de bouwgrond. Hoe is de helling van de grond? Staan er bomen of ligt er nog puin? Maar ook de kwaliteit is belangrijk. Informatie hierover vind je terug in het bodemattest. De verkoper is verplicht dit voor te leggen.

Extra kosten

Naast de aankoopprijs van de bouwgrond, moet je nog rekening houden met extra kosten. Zo betaal je registratierechten, een ereloon en aktekosten. Op de website van notaris.be vind je een heel handige tool om dit te berekenen.

Bron: Livios


Ook sleutel-op-de-deur bouwen met Stonehouse?