Tienen Eigentijds Modern Open 136

Loop je met bouwplannen rond? Dan sta je op de drempel van een nieuwe wending in je leven. Je zal merken dat regelgeving een belangrijke rol speelt bij het optrekken van je droomwoning. Vooraleer je de eerste steen van je sleutel-op-de-deurwoning legt, ontwijk je beter deze valkuilen.

1. Zorg voor een realistisch budget

Beginnen we meteen met de minst aangename verrassing? Dat je achteraf meer geld kwijt bent dan eerst gepland. De (netto)prijs van je bouwgrond en nieuwbouw opgeteld is jammer genoeg niet het enige dat je zult moeten betalen. Ten eerste zul je er al 21% btw moeten bij rekenen. Vervolgens zul je ook rekening moeten houden met bijkomende kosten, waaronder registratierechten, de aktekosten, het ereloon van de notaris…

Huur je tijdens het bouwproject elders een woonst? Dan weegt ook dat op je budget en de keuzes die je in de toekomstige woning kan maken.

Weet dat de prijs van een woning op plan vrij vast is. Dankzij de wet-Breyne kan die enkel onder strikte voorwaarden verhoogd worden.

2. Laat verplichte studies uitvoeren

Trek je een nieuwbouw op, dan zijn er twee studies die je verplicht moet laten uitvoeren: een grondsondering en een EPB-studie. Met een grondsondering win je info over het draagvermogen van de grond en over het niveau van het grondwater. Dankzij die studie weet je welke fundering je nodig hebt om de stabiliteit van je woning te garanderen.

De EPB-wetgeving stelt eisen op vlak van het E-peil, isolatie, het binnenklimaat en de technische installaties. Om te bewijzen dat je aan de wetgeving voldoet, zul je zowel aan het begin van de werken een startverslag als aan het eind van de werken een definitief verslag aan de gemeente moeten overhandigen. Stel daarvoor zeker een verslaggever in, bijvoorbeeld je architect. Zelf een dergelijk dossier samenstellen is immers een hele karwei.

3. Breng tijdig de gemeente op de hoogte

Iedereen weet wel dat bij elke nieuwbouw een bouwvergunning nodig is. Dit doe je bij de gemeente. Zo moet je nog voordat de werken beginnen een bouwvergunning aanvragen. Opgelet: je mag niet zomaar beginnen bouwen wanneer je de vergunning ontvangt! Je moet ze aanplakken en minimum 35 dagen wachten. Zijn er geen bezwaren, kunnen de werken daarna van start gaan. Hou hier dus zeker rekening mee bij het maken van je planning.

Vooraleer je bouwproject van start gaat, bots je dus al op regels. Er zijn er vele, en het kan moeilijk worden om doorheen de bomen het bos te blijven zien. Daarom is sleutel-op-de-deur zo’n interessante formule: je werkt met één ervaren aannemer die alle technieken aanlevert en als aanspreek- én rustpunt fungeert. Eén persoon die je gidst doorheen alle regeltjes en keuzemogelijkheden. Wens je vrijblijvend je droomwoning te bespreken? Contacteer ons


Bron: inspirerendwonen.be