Blueprint

Ga je in zee met een aannemer voor een nog te bouwen sleutel-op-de-deurwoning? Je zet dan jouw handtekening onder een contract, zonder te zien wat je koopt. Omdat je op dat moment een ‘stukje lucht’ koopt, voorziet de woningbouwwet - bekend als de wet-Breyne - in een ruime bescherming van de consument. Maar wat houdt die wet precies in?

In de periode tussen die eerste handtekening en de oplevering kan de overeengekomen prijs nog verhoogd worden, maar enkel en alleen onder heel strikte voorwaarden. Daarvoor zorgt de wet-Breyne.

Bescherming van de consument

De wet-Breyne verplicht de vermelding van de totale prijs van het huis of het appartement. In principe mag daar niets bovenop komen, behalve de kosten van de authentieke akte, de overschrijving ervan en de fiscale heffingen.

Alleen als dat contractueel bepaald is, kan de bouwpromotor of de aannemer de prijs na verloop van tijd nog aanpassen. ‘Omdat projecten makkelijk twee à drie jaar duren, is in de meeste contracten zo’n clausule opgenomen’, zegt Vincent Sagaert, hoogleraar aan de KU Leuven en de Kulak en advocaat bij Eubelius aan De Tijd.

‘De wet legt strikte grenzen op voor prijsverhogingen. Alleen prijsschommelingen voor de gebruikte materialen, grondstoffen, en producten, en schommelingen in de lonen en sociale lasten kunnen worden doorgerekend.’ Maximaal 80 procent van de waarde van het gebouw kan worden herzien, het grondgedeelte niet.

Bescherming door de wet-Breyne is maar een van de troeven van de sleutel-op-de-deur-aanpak. Bij ons mag je rekenen op een deskundige begeleiding vanaf het eerste contact tot en met de oplevering.

Wil je eerst wat inspiratie opdoen?