Bierbeek Pastorie Half Open 1

Voldoende aan daglicht blootgesteld worden is van groot belang. Wie die dat onderschat, wordt vaker humeurig, slaapt slechter of wordt door depressie getroffen. Het is dan ook geen toeval dat hedendaagse bouwontwerpen zeer veel aandacht besteden aan de inval van daglicht. Zie je niet meteen hoe dat in jouw droomwoning kan verwezenlijkt worden? Hieronder vind je enkele ideeën, die ook perfect binnen een sleutel-op-de-deurformule kunnen gerealiseerd worden.

Vide

Grote glaspartijen zijn al even meer regel dan uitzondering. Bijvoorbeeld in een gesloten bebouwing opteert de architect al eens voor de creatie van een vide. Dat is een opening tussen twee of meerdere verdiepingen. Die opening in de vloer of het plafond biedt heel wat voordelen en perspectieven. Je creëert letterlijk een derde dimensie. Naast het horizontale vlak (2D), uitgewerkt in het grondplan, zorgt de extra verticale dimensie (3D) voor een gevoel van ruimte.

De vide maakt relaties mogelijk met de hoger of lager gelegen ruimtes. Die openheid geeft ook bijkomende kansen om extra licht binnen te halen of lucht te laten circuleren.

Doorkijkwoning

In stedelijke omgevingen is het quasi onmogelijk om uit alle hoeken daglicht te genereren. Je ziet er dan ook meer en meer doorkijkwoningen opduiken. Een geslaagde doorkijkwoning verenigt de natuurlijke lichtinval met de beperkingen van de omgeving.

Glazen vloer

Bij de eerste twee voorbeelden duikt het vraagstuk op hoe je de woning efficiënt kan verwarmen. Die vraagt stelt zich minder als je voor een glazen vloer opteert tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping. Met een glazen vloer in de dubbelhoge ruimte vermijd je tocht en geluidsoverdracht, terwijl je toch een ruimtelijk gevoel creëert.

Glazen binnenwanden

Een variant op de doorkijkwoning, die je op het gebied van geluidsoverdracht toch de voordelen van afgesloten ruimtes geeft. Met een glazen wand laat je daglicht tot in de gang of centrale delen van de woning doordringen. Tpch wat privacy nodig? Een gordijn of jaloezieën kunnen helpen.

Met deze tips ben je hopelijk een eindje op weg. Weet dat de aanpak van Stonehouse erop gericht is jouw een unieke woning te bezorgen. Onze ervaren bouwadviseurs geven je de juiste raad vanuit hun ervaring, terwijl jij toch het project blijft sturen op basis van je stijl, wensen en budget.

Bron: Ik ga bouwen en renoveren, 21-02-2020

Heb je vragen omtrent jouw bouwproject of wens je een afspraak?