Boutersem Pastorie Open Half Open 2

Werk je een nieuwbouwproject uit? Dan is het zoeken naar een evenwicht tussen een gedroomde afwerking in de bouwstijl van jullie keuze én de kwaliteit. Zoek je informatie rond bouwtechnieken en/of sleutel-op-de-deur bouwen, dan stoot je quasi altijd op de term winddicht bouwen. Wat is dat? En waarom wordt er zo op gehamerd?

Ga je met Stonehouse in zee, dan kies je zelf de graad van afwerking van je nieuwbouwwoning. Sowieso bouwen we je ruwbouw wel volledig winddicht. Daarmee beperken we het aantal luchtlekken tot een absoluut minimum. Want een luchtlek brengt warmteverlies met zich mee, staat een gecontroleerde ventilatie in de weg, kan bouwschade veroorzaken door interne condensatie én zorgt voor akoestische hinder. Zaken die we in elk van onze realisaties vermijden.

Aandachtspunten

  • In het geval van de muren spelen het buitenmetselwerk, maar vooral de afwerking van de binnenmuren, een grote rol voor de winddichtheid. Voor het metselwerk van de binnen- en buitenmuur is het belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de voegen zelf.
  • Hoe zijn ramen, deuren, roosters ... aangesloten op het metselwerk? Deze elementen doorbreken de muren en kunnen dus voor luchtlekken zorgen.
  • Pleisterwerk bevordert de luchtdichtheid, maar de bezetter zal bij het afwerken van de binnenmuren moeten oppassen met de aansluitingen op ramen en deuren. Om open kieren te vermijden wordt de aansluiting tussen de muur en de doorbreking afgetapet of afgekit. Het zit ‘m in de details!
  • Langs het dak van je woonst kan eveneens veel lucht (en dus energie) ontsnappen. Een goed geplaatste damprem is meteen ook een belangrijke stap naar winddichtheid toe.
  • Een laatste puntje: om geen convectiestromen te krijgen achter je isolatie, moet de isolatie in de spouwmuur goed aansluiten. Kies dus voor een geschikt isolatiemateriaal.

Afwerkingsmogelijkheden

Om te weten welke afwerkingsmogelijkheden er zoal zijn, leiden we je graag rond in onze kijkwoning. Daar zijn we ‘all the way’ gegaan op het vlak van technische kwaliteiten en afwerking.

Bron: livios.be

Spreek je liever elders af om je droomwoning vrijblijvend te bespreken?