Binkom Modern Open 28

Broed je al even op bouwplannen? Dan ben je vast al op termen als BEN-bouwen, EPB-regelgeving en S-peil gestoten. In het kort: de EPB-eisen bepalen aan welke minimale energievoorschriften je woning moet voldoen. BEN-bouwen of bijna-energieneutraal bouwen kadert daarin, en is een verplichting vanaf 2021.

Vanaf moet dus moet elke nieuwbouwwoning bijna-energieneutraal zijn. In de praktijk merken we dat bouwers vandaag al op die verplichting anticiperen. Als ervaren sleutel-op-de-deurfirma bouwen we niet alleen jouw woning in baksteen, op maat van jouw voorkeuren en budget. We begeleiden je ook door het bos van de verplichtingen inzake hernieuwbare technieken in nieuwbouwwoningen.

Een zogeheten BEN-woning moet in Vlaanderen voldoen aan zes voorwaarden:

Energieprestatieniveau: E30 of lager

Dat E-peil is de energetische score van je volledige woning: de gebruikte (duurzame) technieken, compactheid, oriëntatie, ... worden allemaal in rekening gebracht.

S-peil: S31 of lager

Simpel uitgelegd; hoe minder energie je nodig hebt om je woning te verwarmen, hoe lager en hoe beter je S-peil. Het drukt de energie-efficiëntie van de bouwschil (buitenmuren, ramen, dak, vloeren, ...) uit en evalueert alle warmtewinsten en -verliezen.

Isolatiewaarde van de constructiedelen: U-Max

Een belangrijk aspect van BEN-bouwen is doorgedreven isolatie. Voor de verschillende constructiedelen gelden zogeheten U-Max eisen.

Constructiedeel Umax BEN (W/m²K)
Daken en plafonds 0,24
Buitenmuren 0,24
Vloeren 0,24
Ramen (glas + kader)1,5
Beglazing1,1
Deuren en poorten2,0

Oververhitting

De oververhitting mag in een BEN-woning niet meer bedragen dan 6.500 Kh. In goed geïsoleerde woningen blijft de warmte binnenhangen, maar een BEN-woning raakt niet oververhit als je voldoende aandacht besteedt aan zonwering, de oriëntatie van je ramen of als je voor nachtelijke ventilatie kiest. Bespreek dit met je architect en aannemer.

Ventilatie

Efficiënt isoleren en ventileren begint bij winddicht bouwen. Een ventilatiesysteem is sinds 2006 verplicht voor nieuwbouw, maar sinds 2016 moet het ook de nodige kwaliteit leveren. Je bent verplicht om een ventilatieverslaggever in te schakelen. Die maakt een ventilatievoorontwerp en stelt het ventilatieprestatieverslag op.

Je hebt keuze uit vier verschillende systemen: A, B, C of D. Uiteraard kunnen wij je begeleiden om de enige juiste keuze te maken.

Minimum aandeel hernieuwbare energie

De netto energiebehoefte voor verwarming mag maximaal 70 kWh/m² bedragen. Een BEN-woning moet minstens 15 kWh/m² energie uit hernieuwbare bronnen halen. Technieken combineren mag. Zonnepanelen zijn het beste ingeburgerd, maar misschien kan je ook een warmtepomp of warmtepompboiler overwegen.

Een andere optie is participeren in een hernieuwbaar energieproject in je provincie.

In onze kijkwoning krijg je een duidelijk beeld van onze technische kwaliteiten en afwerkingsmogelijkheden.

Bron: Livios

Ook sleutel-op-de-deur bouwen met Stonehouse?